Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Nyugdíjemelés 2023 november, megjelent a kormány döntése a korrekcióról

Nyugdíjemelés 2023 november, megjelent a kormány döntése a korrekcióról

Bejelentették: korábban érkezik a nyugdíj decemberben
A péntek este a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében 2023. november hónaptól kezdődően emelik a jogosultaknak járó nyugellátások összegét. A nyugdíjkorrekciót visszamenőlegesen is kifizetik.

Az infláció magasabb lett 15 százaléknál, mint év elején a kormány tervezte: a tényadatok szerint a nyugdíjas-infláció 18,5 százalék, ezért kellett az emelésről dönteni, amely a kormány számításai szerint 3,1 százalékos pótlólagos emelést jelent így. A nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése érdekében ugyanis a törvények előírják a nyugdíjkorrekciót az infláció tényleges szintjének megfelelően.

A pénteken kiadott jogszabály alapján a novemberre járó ellátásokat már emelt összegben kell folyósítani. Az év első tíz hónapjában járó emelés összegét, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a novemberi ellátással együtt, egy összegben kell kifizetni.

Egy példán keresztül, mit is jelent az emelés:

  • A kormány számításai szerint jelenleg 210.700 forint az átlagnyugdíj.
  • A nyugdíjas infláció várakozásaik szerint idén 18,5% lehet átlagosan.
  • A 3,5%-os kiegészítés érdekében a 15%-kal már megemelt nyugdíjakat novemberben további 3,1%-kal kell megemelni (a matematikai képlet a következő: 1,15*1,031=1,185).
  • Ez a kormány számításai szerint havi 6532 ezer forintot jelent pluszban az átlagnyugdíj szintjén. Vagyis novemberben és decemberben az átlagos öregségi nyugdíj összege 217.232 forint lesz.
  • Vagyis novemberben egy átlagnyugdíjban részesülő érintett kézhez kap egy egyszeri 11*6532 forintos (első tíz hónap + 13. havi nyugdíjra vetített) emelést, ami 71852 forint. Valamint a megemelt 217 ezer forintos nyugdíját.

Ha valakinek a januárban járó emelésre jogosító ellátása 2023. november 1-je előtt megszűnt, és új ellátást kap, de az nem felel meg a rendeletben foglalt feltételeknek, akkor az emelt ellátás összegét egy összegben, kérelem alapján kell folyósítani. Ez a változás azokat érinti, akik például újra igényelnek ellátást, miután a korábbi ellátásuk megszűnt, mert mondjuk újra dolgozni kezdtek.

Amennyiben valakinek több emelendő ellátást folyósítanak, ezeket külön-külön kell emelni.

A jogszabály továbbá rögziti, hogy az özvegyi és a szülői nyugdíj esetén, csak  a folyósított nyugdíjrészt kell emelni.

A rendelet érinti azokat is, akik olyan nemzetközi szerződés vagy szociálpolitikai egyezmény alapján kapnak ellátást, amelyet a rendelet is emel. Az emelés összegét a rendeletben meghatározottak szerint számítják ki.

 Forrás: portfolio