Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Megindult a regisztráció a NAV Online Számla rendszerébe

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerébe. Amikor legutóbb írtam a július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatásról, a NAV Online Számla oldala még teszt jelleggel működött. Most viszont már megindult az éles regisztráció.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2018. július 1-jétől hatályos 10. számú melléklete rendelkezik az új kötelezettségről. Eszerint adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adóalanyt a legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót tartalmazó, belföldi adózók közötti ügyleteiről kiállított számláiról.

Az online adatszolgáltatás bevezetésének és az adatokat kezelő rendszer kialakításának célja a gazdaság további fehérítése az adócsalások visszaszorításával. Ezt kiegészíti a NAV szolgáltatásaként az ingyenes online számlázó funkció. A fejlesztéssel nagy mennyiségű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a NAV számára. A változástól azt várják, hogy hatékonyabb lesz a kockázatkezelés és jelentősen emelkedhetnek az áfabevételek.

A számlázó programos és nyugtatömbös számlázás esetén a törvényi kötelezettségnek úgy tudunk eleget tenni, ha a NAV Online Számla rendszeren keresztül előzetesen regisztrálunk. Regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

Pénztárgépesekre is vonatkozik-e a NAV Online Számla regisztráció?

Nem. Pontosabban a pénztárgéppel kiállított számlákra nem vonatkozik. Azokra a számlákra viszont igen, amiket nem a pénztárgéppel, hanem számlázó programmal vagy számlatömbben állítottak ki és áfatartalma meghaladja 100.000 Ft-ot.

A pénztárgép állandóan online kapcsolatban áll a NAV, így ahogy a többi számla is, a 100.000 áfa feletti számlák is azonnal továbbítódnak a NAV-hoz, így azokat nem kell még egyszer jelenteni. Tehát a pénztárgéppel kibocsátott számlákra nem vonatkozik a 2018. július 1-jétől alkalmazandó online számla adatszolgáltatás.