Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

2017-től jön a NAV-hoz bekötött kötelező online számlázás, de a kézi számlázás sem ússza meg

http://ermeinfo.hu/wp-content/uploads/2016/11/ermeboltreklam.jpg


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

Novemberben kelt az az előterjesztés, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jegyez, és a számlázóprogramok online adatszolgáltatásáról szóló koncepciót tartalmazza.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített koncepció célja a gazdaság további fehérítése az adócsalások visszaszorításával, egyúttal az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése. Azzal, hogy a számlázóprogramokat is bekötnék a NAV-hoz, akár évi 50 ezer milliárd forintot elérő halmozott számlaforgalom – melynek áfatartalma meghaladja a 10 ezer milliárd forintot – válna láthatóvá és követhetővé a NAV számára a minisztérium reményei szerint, mely hozzájárulna a kockázatkezelés hatékonyságának növeléséhez.

Azonnal látni fogja a NAV a számlakibocsátást

A terv szerint a kibővített adatszolgáltatási kötelezettséget a számla kibocsátói oldalán valós idejűvé teszik úgy, hogy az ne eredményezzen az indokoltnál nagyobb adminisztratív tehernövekedést az adózóknál. Ennek megoldása az NGM szerint az, hogy a számlázóprogramokat úgy kell továbbfejleszteni, hogy azok a számla kibocsátásakor elektronikusan megküldjék a számlaadatokat az adóhatóság részére. Ez az automatikus és elektronikus valós idejű adatszolgáltatás kiváltaná a jelenlegi utólagos időszakonkénti összesített adatszolgáltatást a kibocsátott számlákról.

A fejlesztés építene arra a 2016. január 1-től hatályos rendelkezésre, amely szerint a számlázóprogramoknak rendelkezniük kell „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval, mely lehetővé teszi, hogy az adóhatóság az adózó ellenőrzésekor a számlázóprogramból meghatározott időszakba vagy sorszámtartományba eső számlák tartalmáról elektronikusan adatot kapjon.

A befogadott számlákat is látnák

A befogadott számlák tekintetében a kibővített adatszolgáltatás teljesítéséhez az adóhatóság nyújt segítséget. A koncepció értelmében így az adóhatóság – a részére elektronikusan megküldött számlaadatok alapján – összeállítaná előzetesen az adatszolgáltatást az adózó által befogadott számlákról, melyet az időszakosan (a bevallási gyakoriságának megfelelően) a tényleges helyzethez hozzáigazíthatna (pl. az adóhatóság rendszerében nem szereplő kézi számlák bevitelével, azoknak a számláknak a kihúzásával, mellyel kapcsolatban az adott időszakban nem érvényesített levonási jogot).

Ezáltal az adóhatóság nagymértékben támogatná a befogadott számlákról az adatszolgáltatás összeállítását, az adózónak azt csak ellenőriznie, és ha szükséges korrigálnia kell.

A kézi számlák sem ússzák meg

A koncepció kezeli a kézi számlákat is (számlatömb alkalmazásával kiállított számlák). Ez esetben az adóhatóság ingyen bocsátana – elsősorban a kisadózók – rendelkezésére számlázóprogramot, melynek használatával az adózók teljesítenék az adatszolgáltatási kötelezettséget a kibocsátott számlákról. Ennek használata azonban az adózó döntése lenne, továbbra is megmaradna a kézi számlázás lehetősége. Kézi számlázás esetében is terhelné az adózót az adatszolgáltatási
kötelezettség, azonban a jelenlegi rendszerhez hasonlóan azt utólagosan egy meghatározott időszakra nézve összesítetten kellene teljesíteni.

Csak 100 ezer forintnyi áfa felett érdekes

A rendszer műszaki-informatikai megalkotása úgy történne, hogy az képes legyen kezelni az összes, az adózó által kibocsátott és befogadott számlát, azonban az adatszolgáltatási kötelezettség csak azokra a számlákra terjedne ki, amelyeket egy másik vállalkozás (adóalany) részére bocsátottak ki, és amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100.000 Ft-ot. A rendszer működése során nyert tapasztalatok alapján lehet mérlegelni egy további bővítést.

Varga Mihály javaslata szerint a bevezetéshez szükséges felkészülési időt figyelembe véve a javasolt bevezetési dátum 2017. január 1. Köztes lépésként mérlegelendő a próbaüzem (szankciómentesség) biztosítása az intézkedés bevezetésekor. A kormány egyébként még nem tárgyalta, nem hagyta jóvá a tervezetet.

Aggasztó

Ruszin Zsolt adószakértő így kommentálta az előterjesztés Facebook-oldalán: Na, 2017-től jön az online számlázás. Mindezt előkészítették az ország háta mögött. Kiderült, hogy az kamara immár állami szerv, ők láthatták a koncepciót. Aggasztó, ami az adózás szabályozása kapcsán zajlik. A rendszer pedig bonyolultságát tekintve nem javul, még mindig úgy alkotják meg ezeket a szabályokat, hogy nagyon sok legyen manuális munka (pl kattintgatás). Nem csoda, hogy a könyvelők idegileg kikészülnek…

Forrás: 24.hu

2016.12.28.