Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Adóznának a nyugdíjasok az utalványok után?

http://ermeinfo.hu/wp-content/uploads/2016/11/ermeboltreklam.jpg


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

Sajátos jogproblémára hívta föl a figyelmet az Átlátszó blogja, ám a nyugdíjasoknak nincs mitől tartani.

Az adójogi vonzatokat sem sikerült végiggondolni - írja a nyugdíjasoknak adandó Erzsébet-utalványokról az alkotmányjogászok által írt blog az atlatszo.hu-n.

"Az állam által adott Erzsébet utalvány ugyanis természetbeli juttatás, amely után – ha nem tartozik bele a privilegizált természetbeli juttatások adómentes körébe – személyi jövedelemadót kell a kedvezményezettnek bevallania és megfizetnie. A személyi jövedelemadóról szóló törvény több rendelkezést tartalmaz, amelyek szerint az egyes nem pénzben kapott juttatások közül adómentes lehet az Erzsébet utalvány juttatása is. Van ilyen szabály – összeghatárral – a munkáltatói által adott utalványokra, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeknek, fiatal felnőttnek Erzsébet-utalvány formájában nyújtott természetbeni támogatásra is. A baj csak az, hogy sem a nyugdíjasokra vonatkozó speciális, sem minden, az állam által adott Erzsébet utalványra vonatkozó általános kivételt nem ismer a személyi jövedelemadó rendszere. Még nagyobb baj, hogy ilyen kivételt a frissen benyújtott, amúgy a jövedelemadó törvényt módosító pénzügyi salátatörvény sem tartalmaz, pedig az már a döntés után született. Márpedig ha nem lesz meg a kivételi szabály, akkor ezek bizony adóköteles juttatások, és aligha kellene a tízezer forint miatt több millió, többségükben gazdaságilag inaktív nyugdíjast adóbevallásra kényszeríteni" - olvasható a posztban.

A nyugdíjasoknak azonban mégsem kell az adófizetés miatt aggódniuk, nem pusztán azért, mert a jogalkotók valószínűleg kiötlenek valamiféle jogtechnikai megoldást, hanem mert a felelősséget a hatályos szja törvény szerint is a kifizető viseli, tehát jelen esetben az állam. A nyugdíjasoknál ugyanis aligha jöhet szóba a "valótlan nyilatkozat", tehát ha az állam béren kívüli juttatásként fizeti ki nekik valamit, ami a törvény szerint nem lehet az, akkor annak adójogi következményeit is az államnak kell viselnie.

Az alábbiak olvashatók ugyanis az szja törvény 71§  5. bekezdésében:

"Ha béren kívüli juttatásra vonatkozóan az adóhatóság a feltételek fennállásának hiányát állapítja meg, a jogkövetkezményeket - ha nem rendelkezik a magánszemély nyilatkozatával - a kifizető viseli. Ha az adóhiány a magánszemély valótlan nyilatkozatának a következménye, illetve a magánszemély a nyilatkozat átadását nem tudja igazolni, akkor az adóhiányt és jogkövetkezményeit a magánszemélynek az adóhatóság határozata alapján kell viselnie."

Az NGM szerint az állam fizeti a közterheket

Nem kell adóbevallást készíteni a nyugdíjasoknak járó Erzsébet utalványok után - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

A tárca sajtóhírekre reagálva hangsúlyozta: a decemberben minden nyugdíjasnak járó 10 ezer forint értékű Erzsébet utalvány közterheit a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli.

A nyugdíjasoknak csak el kell költeniük az utalványokat, más teendőjük nincs, a juttatás miatt nem kell adóbevallást készíteni - fogalmazott közleményében az NGM.

Forrás: MTI

2016.12.07.