Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

A legfontosabb adóváltozások 2017 évre


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

A 2017 - es év, elfogadott adócsomagból - rövid összefoglaló

Az adózásunk évről-évre folyamatosan változik. Nem tehetjük meg, hogy ne kövessük őket, és ne nézzük meg, mi érint majd bennünket, ezért máris összefoglaltuk azokat a változásokat a 2017-es adózás területén, amelyek a vállalkozásainkat leginkább érintik. A cikk megírásakor az alábbiak még tervezetek voltak, közben elfogadták őket. Persze, 2017-ig még sok idő van hátra, akár még módosíthatják is őket. Arra viszont nagyon jó, hogy gyorsan átnézzük legalább az érintett területeket.

Csökken az ÁFA

 • A baromfihús, a friss tej és a madártojás áfája 5%-ra csökken,
 • Az internet-hozzáférési szolgáltatás áfáját 18%-ra csökken,
 • Étkezőhelyi étel és helyben készített italfogyasztás áfája 18%-ra, majd 2018-tól 5%-ra csökken.

Változás a szocho kedvezmények területén

 1. Újraélesztik a Karrier Híd Programot. Januártól újra indulna a karrierprogram, ami a "közszférából" elbocsátottaknak nyújt segítséget. Ennek keretén belül hitelfelvételre, átképzésre és az új munkáltatóknak adó- és járulékkedvezményekre lenne lehetősége. Az ehhez szükséges hatósági igazolványt újra kiállíthatja a hatóság a várhatóan 2017. augusztus 31-ig benyújtott kérelmek alapján.
 2. A 25 év alatti pályakezdők kedvezményének esetében azt tervezik, hogy a kedvezmény jogosultságának időtartama alatt (a 25. életév betöltéséig) a kedvezmény akkor is járna, ha a munkáltató változik.
 3. Hasonlóan a tartós álláskeresők után érvényesíthető kedvezménynél is tervezik, hogy a 2 +1 éven keresztül járó adókedvezményt folyamatosan, az átvevő munkáltató is érvényesíthesse. Eddig csak az első munkahely vehette igénybe akkor is, ha nem dolgozott ott a munkavállaló a kedvezmény lejáratának végéig.
 4. Kutatás-fejlesztési tevékenység utáni kedvezmény esetén is változást terveznek: Aki saját tevékenységi körében végez kutatásfejlesztést, és az ehhez kapcsolódó közvetlen költségek levonása miatt negatív az adóalapja, szochokedvezménnyel is élhet (egyéb feltételei is lesznek).
 5. A kedvezmények érvényesítésének szabályait is egyértelművé teszik azzal a törvényt kiegészítő magyarázattal, hogy ugyanazon magánszemély és a kifizető között, valamint több munkáltató esetén is a kedvezmény csak egyszer vehető figyelembe.
 6. Pontosítani kívánják a „nagy kérdést", a személyesen közreműködő tagok járulékalapjával kapcsolatban. Tehát, a tervezet szerint, a társaság tagja, ha munkaviszonyban végez tevékenységet, akkor nem minősül társas vállalkozónak, azaz nem kell a minimum járulékalap (emelt járulékalap) után fizetnie.
 7. A nevelőszülőket teljes munkaidős jogviszonyban dolgozókként ismernék el. Ennek akkor van jelentősége, ha például egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozó lesz, mert akkor nem kell a minimum tb alap után fizetni a járulékokat és a szociális hozzájárulást.

Szigorítás a feketegazdaság ellen

 • 2017. január elsejétől az eddig 1 millió forintot elérő ÁFA tartalmú számlák tételes jelentési kötelezettségének értékhatárát 100 ezer forintra viszik le. Mit jelent ez? A 100.000 forintot meghaladó ÁFA összegű számlákról adatszolgáltatást kell nyújtani a NAV-nak. Ehhez akkor az ilyen számlákon kötelező lesz szerepeltetni a vevő adószámát!
 • A számlázást is online követni fogja az adóhatóság -, ahogy azt eredetileg is tervezték.
 • Az italautomatákat is bekötik az adóhivatalhoz.

Bővül a fordított adózások köre

Ez az a kategória, amikor a termék beszerzőjének keletkezik adófizetési - és levonási - kötelezettsége. A változás az, hogy 2017-től az eddig 28 termékből álló listát kibővíteni tervezik újabb 2 elemmel, a krómmal és a vanádiummal. A fordított ÁFA adózás alá eső termékek listája.

Vállalkozók járulékfizetése

 1. Eddig egy olyan családban, ahol kettő gyermeket neveltek, és egyidejűleg jár a CSED vagy GYED és GYES, és a szülő vállalkozó, nem volt szabályozva, hogy az kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül-e vagy főállásúnak. Ezt kívánják tisztázni ezzel a szabállyal, hogy amennyiben a szülő/vállalkozó ezen ellátásokban egyidejűleg részesül, akkor nem kell vállalkozóként a minimum járulékalap után fizetnie.
 2. Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után az egészségügyi szolgáltatási járulékot csak egy jogviszonyban kell megfizetni. Tehát, ha több vállalkozásban végez munkát, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy hol fizeti meg a járulékot.


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">

Egészségügyi szolgáltatási járulék növekedése

A jelenlegi havi 7.050 Ft-os járulék 7.110 Ft-ra emelkedik.

Mezőgazdasági őstermelő

Lehetősége nyílik az őstermelőknek is arra, hogy a magasabb TB ellátások céljából magasabb összeg után fizessenek járulékot.

Kisadózók (KATA adózók)

Végre kimondják, hogy a kisadózóknak nem kell külön bejelenteni, hogy biztosítottak - mert a főállású KATA választásával biztosítottá válnak. Ettől függetlenül, a bejelentést nem ússzuk meg, csak nem a T1041-es nyomtatványon. (Átlépőknek a T101-es nyomtatványon kell jelenteni!)

Ha a bevétel a megszűnés napját követően folyik csak be, akkor is beletartozik a katás bevételbe.

Van egy igazán jó hír is a katásoknak: nem fog a katás bevételbe tartozni a megkapott támogatás!

KIVA - Kisvállalati Adó

A szabályok egyszerűbbé, az adókötelezettség kedvezőbbé válik, és kibővül az a kör, akik választhatják. A KIVA új szabályait terjedelme miatt külön oldalon, részletes cikkben ismertetjük.

Kis-és közepes vállalkozók

A beruházást úgy kívánják tovább ösztönözni, hogy az ehhez kapcsolódó személyi jövedelemadó és társaságiadó korlátokat akarják eltörölni.

Szigorítják az egészségügyi szolgáltatásra köthető megállapodást

A NEM biztosított személyeknek és az egészségügyi ellátásra egyéb jogcímen sem jogosultaknak lehetőségük van egészségügyi szolgáltatásra megállapodást kötni.

Ki minősül biztosítottnak?

 1. Alkalmazottként dolgozó
 2. Szövetkezet tevékenységében személyesen közreműködő tag
 3. A tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló
 4. Álláskeresési támogatásban részesülők
 5. Nem kiegészítő tevékenységet folytató
 6. Egyházi személyek
 7. Mezőgazdasági őstermelő
 8. Egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek
 9. Választott tisztségviselők

Az eddigi szabály szerint, a megállapodást követő 6 hónapban csak sürgősségi ellátásra jogosultak, kivéve, ha 6 hónapra előre megfizették az ellátás összegét, amely jelenleg 333.000 Ft.

Várhatóan felemelik ezt a 6 hónapos időtartamot 24 hónapra. Tehát, a nem biztosított személyek 24 hónapon keresztül csak sürgősségi ellátásra lesznek jogosultak, kivéve, ha 24 hónapra előre megfizetik az ellátás összegét, amelynek összege 1.332.000 Ft.

Munkaerő mobilitás támogatása

A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik, valamint a munkásszállás fogalmát újra definiálták, és ahhoz adókedvezményt kapcsolnak.

2016.08.29.


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="4879410651"
data-ad-format="auto">