Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Új rend a szabadságok kiadásánál

2008.01.28.

A tavalyi évről áthozott szabadságokat az idén március végéig kell kiadni a dolgozóknak. Átmeneti szabályként tavaly a munkáltatók március vége helyett szeptember végéig adhatták ki az előző évről átvitt szabadságokat, erre az idén már nincs lehetőség.

A Magyar Közlöny 2007. évi, 39. számában közölt új szabályok szerint csökkent az átvihető szabadság mértéke is. A múlt évre járó szabadságok legalább háromnegyed részét még tavaly kellett kiadni, és legfeljebb csak egynegyed részt csoportosíthattak át a munkáltatók különösen indokolt esetben.

Régebben a munkavállaló által meghatározható egynegyed részen felüli háromnegyed részt is átcsoportosíthatta a következő évre a munkáltató, sőt akár az egészet, ha a dolgozó nem használta ki az egynegyed részre vonatkozó jogosultságát. Az átcsoportosított rész kiadására is több ideje volt a foglalkoztatónak, a következő év június végéig, vagy kollektív szerződés esetén akár december végéig is átütemezhette. Mostantól az egynegyed részt is ki kell adnia március végéig, annak átütemezésére különösen indokolt esetben van csak lehetőség.

A munkáltató kétféle indokra hivatkozhat. Egyrészt a kivételesen fontos gazdasági érdekre, másrészt a működési körét közvetlenül és jelentősen befolyásoló tényezőre.

Kollektív szerződésben meghosszabbítható a szabadság kiadásának ideje

A kivételesen fontos gazdasági érdekre viszont nem lehet úgy hivatkozni, hogy a rendkívüli feladat különféle más munkaszervezési módokkal is megoldható lett volna. Amennyiben viszont a szabadság teljes kiadása ennek ellenére a munkáltató gazdálkodását meghatározóan hátrányosan befolyásolná, lehetséges a szabadság egynegyed részének átütemezése.

Amennyiben a foglalkoztatónak sikerül megegyeznie a szakszervezettel, akkor a kollektív szerződésben rögzíthetik, hogy a szabadság egynegyed részét az esedékességi évet követő március vége helyett június végéig lehet átvinni.

Forrás: MTI

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>