Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Komolyan aggódhatnak a devizahitelesek

2008.01.23.

A forint gyengülése és a svájci frank drágulása borzolja a kedélyeket.

A magyar lakosság körében az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a svájcifrank-alapú kölcsönök. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelkezésre álló legfrissebb adatai szerint tavaly novemberben a teljes lakossági hitelállomány 53,5 százaléka (ez mintegy 3120 milliárd forintot jelent) devizában volt. Ezen belül pedig a svájci pénznem aránya számításaink szerint körülbelül 85 százalékra rúghatott. A svájci frank idén bekövetkezett majdnem hat százaléknyi forinthoz viszonyított erősödése a lakossági hitelterheket 150 milliárd forinttal is növelhette. Más megközelítésben: a forint gyengülésének hatására az adósok egymillió forintonként mintegy 2,5 ezer forinttal növekvő törlesztéssel szembesülhetnek.

Persze az elméleti adatok a gyakorlatban nem ennyire egyértelműen alakulhatnak. Az adósoknak ugyanis a saját hitelük fordulónapja (a konkrét törlesztési részlet kiszámításához megállapított aktuális árfolyam) számít. Ez pedig - szerencsére - csak nagyon ritka esetben lehet éppen a tegnapi nap. A képet az is árnyalja, hogy számításunkhoz a MNB által közzétett árfolyamokat használtuk, a kereskedelmi bankok pedig ettől eltérő kondíciókat használnak. A devizaalapú kölcsönök igénylésekor mindig számolni kell azzal is (amit a hiteldíj nem tartalmaz), hogy a hitel felvételekor és a törlesztés során milyen árfolyamot alkalmaznak a bankok. A hitelintézeteknek pedig ezen a téren szabad kezük van.

Gond ráadásul, hogy a törlesztésekhez használt árfolyamokról a korábbinál sokkal nehezebb tájékozódni. Több bank is akad ugyanis, amely - a korábbi gyakorlattól eltérően - ezt semmilyen módon nem hozza nyilvánosságra. A hitelkalkulátorok egy részénél azonban feltüntetik a vételi és eladási árfolyamot is (előbbi a hitelfelvételnél, az utóbbi pedig a törlesztésnél fontos).

Megnéztünk néhány ilyen banki számítást, és ott is érdekes dolgokra bukkantunk (hozzá kell persze tenni, hogy a pénzintézetek minden esetben hangsúlyozzák, hogy ezek a kalkulációk csak tájékoztatásra szolgálnak, nem jelentenek ajánlatot). Az Erste például tegnap olyan svájci frank árfolyamokat szerepeltetett, amiknek - sajnos - már egy ideje búcsút kellett mondanunk.

Lapunk információja szerint több hitelintézet is fontolgatja a devizakölcsönök kamatának emelését, annak ellenére, hogy legutóbb a svájci jegybank már változatlanul hagyta az irányadó kamatot. Korábban azonban több olyan svájci kamatemelés is történt, amit a magyar bankok nem érvényesítettek. Az Erste Bank mindenesetre már január közepétől 11-50 bázisponttal emelte devizahiteleinek kamatát. A szigorítás a jövedelemalapon nyújtott kölcsönökre is vonatkozik. A többi pénzintézet azonban valószínűleg a lakossági ügyfélkör helyett először inkább a kisebb cégeknél drágít.

Forrás: Napi Gazdaság

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>