Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Kitört a TEÁOR-frász

2008.01.23.

A héten többször is lebénult a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, miután közzétették rajta a vállalkozások tevékenységi köreit jelölő új statisztikai kódrendszert. Vélhetőleg több tízezren próbálják kisilabizálni, hogy tevékenységük alapján mi a vállalkozásuk új statisztikai számjele, amit a többségnek július elsejéig be kell jelentenie a cégbíróságokon.

A régi, 2003-as tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerét (TEÁOR 03) január elsején felváltó 08-as TEÁOR-rendszerben ugyanis kevés az átfedés. Bizonyos tevékenységeket új nemzetgazdasági ágazatokba soroltak, vagy éppen több tevékenységbe bontottak, így a hazai vállalkozások cégbírósági papírokon szereplő tevékenységeinek túlnyomó többségét a hivatalos szervezetek nem tudják automatikusan "lefordítani" az új TEÁOR-számokra. Így viszont az átállásról szóló, augusztus végén született igazságügyi és rendészeti minisztériumi (IRM) rendelet szerint július elsejéig kinek-kinek magának kell bejelentenie a változást a bíróságokon -, illetve egyéni vállalkozóknak az önkormányzatoknál. Az érintett ügyfélszolgálatok szerint azonban ez jóformán teljesíthetetlen kötelezettségeket ró rájuk, mivel a hatalmas többletmunkát az eddig is rendelkezésre álló keretből kell megoldaniuk.

Az átállásra azért volt szükség, mert egy 2006 végi uniós jogszabály a tagországok számára kötelezővé tette a TEÁOR 08 alapjául szolgáló statisztikai rendszer bevezetését. A korábbi statisztikai kódrendszer felett eljárt az idő, így főleg a szolgáltatási szektorban az eddigieknél jóval részletesebb re van szükség. Tavaly júniusban a tárcánál az akkor még készülő rendelet kapcsán azt mondták: az IRM olyan jogszabályt igyekszik kialakítani, amely garantálja, hogy az esetek többségében nem lesz szükség a cég érdemi közreműködésére. A jelenlegi állás szerint a vállalkozások nagy részénél hozzá kell nyúlni a cégbírósági papírokhoz.

Vető Istvánné, a KSH tájékoztatási főosztályvezető-helyettese úgy becsülte, hogy a hazai cégek negyven százalékának főtevékenységét nem lehet automatikusan átsorolni a 08-as TEÁOR-ba. Mivel azonban a cégek melléktevékenységének TEÁOR-kódja is változik - már pedig ritka az a cég, amelynek papírjain csak egy vagy két tevékenység szerepel - jóval magasabb lehet azoknak a társaságoknak az aránya, amelyeknek július elsejéig jelezniük kell a változást. Vágó Imre, a Fővárosi Bíróság csoportvezető bírója éppenséggel arra számít, hogy a fővárosban regisztrált 190 ezer cégből több mint 150 ezernek kell majd bejelentéssel élnie, így az eddig megszokott havi tízezres ügyszámmal szemben legalább havi 25 ezer ügyben kell dönteniük a cégbíróknak. A bíróságok terhelését növelheti, hogy a cégek jó része a TEÁOR-kódok megújításának kötelezettségét használja fel a társasági szerződés egyéb módosítására.

A KSH-nál csúcsüzemben dolgoznak az ügyfélszolgálaton. A telefonálók sokszor öszszekeverik a régi 2003-as TEÁOR-kódot a szintén 2003-as szolgáltatási jegyzékszámmal (SZJ), így a KSH ügyintézőinek minden esetben el kell mondaniuk, hogy továbbra is a régi SZJ-kódokat kell a számlára írni.

Forrás: Népszabadság

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>