Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Soros durva válságot vár - A pénzügyi krízis Európát is érinteni fogja

2008.01.22.

A magyar származású amerikai befektetési bankár a Der Standard osztrák lap hétfői számában megjelent nyilatkozatában kifejtette, hogy az utóbbi években alapvető, szavai szerint a "piaci fundamentalizmusra" visszavezethető tévedések határozták meg a politikát. Hibás felfogásnak nevezte azt a nézetet, amely szerint a pénzpiacok működése egyensúlyozó szerepet tölt be.

A helyzet sokkal súlyosabb, mint bármelyik, a második világháború óta bekövetkezett pénzügyi válság idején - fejtette ki véleményét Soros György, hozzátéve, hogy valójában igen összetett jelenségről van szó.

A George Bush amerikai elnök által körvonalazott, mintegy 130-140 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagról azt mondta, hogy nem sokat vár tőle. Szerinte az Egyesült Államokat recesszió fenyegeti, amely Európára is kihatással lesz. Meglepő, hogy ezt csak kevesen ismerik fel - vélekedett.

A nemzetközi hírű bankár egy pódiumbeszélgetés alkalmából tartózkodott Bécsben. Azon egyebek között kifejtette, hogy Európának aktívabb szerepet kellene vállalnia a világ dolgainak intézésében, ami fordítva is igaz: a világnak is nagyobb szüksége van Európa vezetői képességeire. Szerinte az amerikai külpolitika azzal, hogy érdekei érvényre juttatása érdekében elsősorban a katonai beavatkozásra helyezte a hangsúlyt a nemzetközi színtéren, önmagát hozta szorult helyzetbe, és korlátozta az Egyesült Államok irányító pozícióját.

A közeljövőben meg fog változni ez a cselekvési irány. Az európaiaknak most nem szabad Amerika-ellenes beállítottságot felvenniük, sokkal inkább arra kell törekedniük, hogy globális szerepet vállaljanak - mondta.

Forrás: MTI

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>