Enter Könyvelő Iroda
Enter Könyvelő Iroda

Félmilliárdos pályázat kérdőjelekkel

2008.01.22.

Félmilliárd forintnyi jut uniós forrásokból kezdő vállalkozók okítására, ám nem lehet tudni, trénereket honnan toboroznak. Egy korábbi uniós projektben létrehoztak egy trénerek képzését szolgáló módszertant, ami viszont senkit sem érdekel. Bár párhuzamos pályázatok révén milliárdok jutnak a képzési rendszerbe vállalkozóvá válás segítése címen, a munkaügyi központok nem térítik a vállalkozási szaktanácsadást a vállalkozóvá avanzsáló munkanélkülieknek.

A vissza nem térítendő támogatás keretösszege: 500 millió forint. Ebből minimálisan 3 millió forint igényelhető, a megpályázható maximális összeg pedig 35 millió forint. A támogatás a program elszámolható összköltségének általában 70 százaléka, de a nők és a hátrányos helyzetű csoportok részére szervezett program esetén legfeljebb 80 százaléka is lehet – olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) honlapján.

Ösztönzik az aktivitást?

A nyertes pályázatok várható száma: 40 – 60 darab. Támogatásra jogosultak, azaz pályázhatnak a magyarországi székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező, a támogatás céljának megfelelő oktatási, tanácsadási tevékenységet végző következő szervezetek: költségvetési szerv és intézménye, egyesület, kamara, alapítvány, közhasznú társaság – írja a GKM közleménye.

A félmilliárd forint szétosztásának deklarált céljai: a vállalkozóvá válás, a kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzése gazdasági, vállalkozói ismeretek, tananyag kifejlesztése, oktatása, tanácsadás révén.

Párhuzamos programok

Lakatos Istvánné vállalkozási szaktanácsadó emlékeztetett arra, hogy tavaly óta nem térítik a vállalkozást indító munkanélkülieknek a szaktanácsadás díját.

A tanácsadás az akkreditált tanfolyamok része lett, amelyek az alacsony fejpénz (400 forint/óra/fő) miatt csak viszonylag nagy létszámmal, akadozva indulhatnak. A GKM és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ugyanakkor párhuzamosan adnak ki pályázatokat, amelyek a főleg hátrányos helyzetű kezdő vállalkozókat segítenék – milliárdokat pumpálva a képzési rendszerbe (ám látszólag anélkül, hogy egyeztetnének egymással). Nem lehet viszont tudni a szaktanácsadó szerint, honnan szereznek majd hozzáértő trénereket a programokhoz.

Lezárt projekt senkit nem érdekel

Jorge Vidal, a La Vida Kft. ügyvezetője részt vett cégével egy korábbi uniós Leonardo da Vinci-projektben. A munka egyik terméke a vállalkozói szaktanácsadó képzését szolgáló módszertani anyag volt. Igaz, a módszertan a bevándorlók vállalkozóvá válásának segítése kapcsán készült, ám az általánosan is használható lenne.

A tananyag 2006 októbere óta elérhető, ám még senki nem jelentkezett, hogy használni szeretné, nincs hír arról, hogy bárhol is trénereket képeznének a segítségével – tudtuk meg Vidaltól. A lezárt projekt produktumai egyébként a www.lacer-entrepreneurs.org oldalon megtekinthetők.

A pénz segíti a hozzértést

Lakatos Istvánné szaktanácsadó megjegyezte: az ilyen típusú pályázatokon óhatatlanul felbukkannak olyan szervezetek, amelyek a pályázás előtt ugyan nem foglalkoztak a pályázandó témával, ám a pénz láttán hirtelen érteni kezdenek ahhoz.

Különösen így van ez az induló vállalkozások segítésénél, ahol az alacsony állami támogatás, illetve az érintettek korlátozott fizetőképessége nem teremtette meg azt a keresletet, amelyhez azután a kínálat is felnőhetett volna. A szaktanácsadó szerint helyes cél ugyan a kezdő vállalkozások állami segítése, ám ezt nem kampányszerűen, hanem folyamatosan lehetne hatékonyan végezni.

Forrás: FN

Hirdessen a Magyar Tudakozó oldalain >>